dinsdag 22 januari 2019

Waarom All Kinds of Things Conceptstore gestopt is

Het is voorbij, over and out: All Kinds of Things Conceptstore houdt ermee op. 
Jammer, maar het gaat niet meer. Al 6 jaar zit de daling erin en ben ik al min of meer aan het hobbyen. Dat betekent weinig tot geen salaris, maar wel veel werken. Nou hindert dat op zich niet eens zo erg, want waar je passie ligt, daar doe je veel voor. Maar de daling zet alleen maar voort en het is nu zo erg, dat er geld bij moet. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. 
    
De verandering van De Kinderkleding Winkel 2 jaar geleden in All Kinds of Things heeft al met al niet geleid tot de verbetering die ik had gehoopt. Het idee was om allerlei andere markten aan te boren. Zo was ik begonnen met een aanbod in volwassen cadeau-artikelen, kon je een lekkere cappuccino boven drinken, hadden we een constante sale-etage en wilden we workshops geven aan grotere kinderen en ook aan volwassenen. Verder hoopte ik dat de verbouwing en de andere manier van presenteren alsmede een groter aanbod van speelgoed zou zorgen voor de groei, die we zo hard nodig hadden. 
    
Maar het is gewoon niet gelukt en dat is jammer. Waarom is het niet gelukt? 

Het blijkt, dat mensen lang nodig  hebben om een verandering van concept te onthouden. Dat duurt 3 tot 5 jaar. Dat er nog steeds klanten binnen komen voor bijv. Claesen's ondergoed, wat al 5 jaar uit ons assortiment is, is daar een voorbeeld van. En ook een opmerking als "he, hebben jullie verbouwd?", terwijl we zeker weten, dat de betreffende klant de verbouwing allang moet hebben gezien, aangezien haar klantenkaart een jaar geleden nog is gebruikt. En dit gebeurde vaker. 

De cadeau's voor volwassenen werden niet ontdekt, de cappuccino ook niet (en we hebben natuurlijk in de straat hele lekkere coffee-concepten, dus daar had het ook mee te maken), de sale boven moeten we ook nog steeds vertellen ("o, ik wist helemaal niet dat jullie ook een boven hadden") en de workshops kostten alleen maar geld. En juist in deze 4 punten had ik zo'n zin toen ik besloot om te veranderen. 
    
Maar de grootste oorzaak van de al jarenlang voortdurende daling is natuurlijk het internet. Als de meeste aankopen kinderkleding online gebeuren, dan blijven er kruimels over en daar kan een stenen kinderkledingwinkel niet van leven. De enige klanten die we nog regelmatig zien zijn de opa's en oma's. En ook baby- en speelgoedcadeautjes vinden mensen nog leuk om in een winkel te kopen. Daar zal ook het element tijd een rol in spelen: vaak bedenken mensen pas kort van tevoren om op kraamvisite te gaan of is de uitnodiging voor het kinderfeestje net pas ontdekt. 

Dat de meeste aankopen online gebeuren kan ik trouwens helemaal begrijpen. De keuze is letterlijk reuze en de prijs is ook meestal in orde. Gratis bezorgen en retourneren, op een tijdstip dat het jou uitkomt, zonder dat je die lastige kinderen bij je hebt, die altijd alleen maar willen, wat jij niet wilt en de winkel op stelten zetten. Wordt daar maar eens niet gestresst van. Echt, ik snap het. 
    
Vaak hoor ik, als ik vertel dat het zo slecht gaat, "maar jullie hebben toch ook een webshop?". Klopt, die hebben we. Maar die wordt niet gevonden tussen alle grote giganten en webshops die marketingbudget hebben en mensen in dienst om te zorgen dat de webshop goed gevonden wordt. Een kleine winkel met weinig personeel moet het niet hebben van zijn webshop, maar van zijn bereikbaarheid, service, persoonlijke aandacht, gezelligheid en zijn wat eigenwijze aanbod. Die webshop dient alleen als een verlengde etalage voor klanten, die de winkel of al kennen of opeens ontdekken. 

Enfin, na 32 jaar is het voorbij, het is niet anders. De winkelstraat verandert. Vrijkomende plekken worden opgevuld met horeca, want een horeca-ervaring, dat lukt niet online. Maar zou het niet mooi zijn, als we met zijn allen ervoor zouden zorgen, dat er wel een balans blijft tussen leuke gezellige persoonlijke  kleine winkels,  ketens en  horeca? 
Shop local, geen nieuwe kreet, maar ik pleit ervoor. Liever Offline dan Online. 

Want het zou toch heel erg jammer zijn, als al die leuke gezellige persoonlijke kleine winkels het niet meer kunnen bolwerken? We hebben gewoon meer nodig dan alleen maar kruimels. Voor onze winkel is het te laat, maar onze kinderen en kleinkinderen gaan dit missen, zeker weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten